EN

OVER BEELDT

Beeldt zijn digitale fotocollages, vergezeld door korte verhaal- of poëziefragmenten. Beeld en tekst zoeken elkaar op en versterken, ontregelen of verwarren. Personages, spelers en toeschouwers bevragen elkaar. Zo ontstaan er vensters naar scènes en verhalen, fotoperformances die zich afspelen in een tijdloze tijd in tussenruimten van fictie, droom en realiteit.

Met de combinatie van beeld en tekst speel ik met de rollen van toeschouwer, speler en personage. Door hen te bevragen en hun kantelpunten te onderzoeken, ontstaan er openingen in het bewustzijn van de kijker. Deze brengen verloren gewaande verhalen terug, brengen nieuwe tot leven - of laten ze wisselen van eigenaar. 

Hoofdrollen worden vertolkt door karakters aan de rand van de maatschappij: kinderen, ouderen, clowns, fools, trawanten, troubadours en zonderlingen. Ook film-, fantasy- en sprookjesfiguren komen regelmatig voorbij. Ze treden op als sleutelbewaarders of boodschappers van verloren gewaande waarden of verborgen kwaliteiten. Met hun onbevangenheid en waarachtigheid raken ze verwondering, fantasie en humor. Ze kietelen de lenigheid van de geest en lappen de tijd meestal aan hun laars. 

Ik werk met foto’s uit de de natuur, gebouwen, portretten en zelfportretten. Sommige werken zijn opgebouwd uit meerdere lagen. Ik combineer bijvoorbeeld zelfportretten met natuurfoto’s of ik gebruik portretten uit oude fotoarchieven. Verder laat ik me inspireren door de natuur, verkleedpartijen, opstellingen, meditatie, dans en clownerie. 

Tijdens het maakproces beweeg ik in verschillende gedaanten en rollen door het werk, als fotograaf, schrijver, theatermaker, model, personage, toeschouwer.

De ene keer ontstaat er een sprookjesachtig fragment of een filosofische vertelling. Dan weer ontvouwt zich een gedicht, een kinderboekpassage of bijvoorbeeld een fragment voor een filmscenario. 

De spanning tussen verschillende werelden vind ik interessant. Ik houd ervan om met fictie, non-fictie en de realiteit te spelen. Absurditeit, filosofie en humor kenmerken het Beeldt-werk. Verwarring over niet te definiëren gedrag laat ruimte voor reflectie.Hans Jeths

Als theatermaker en acteur onderzoek ik de grenzen van theater met beeldende kunst, poëzie, fotografie en film. Mijn wortels liggen in het fysiek theater en tragikomedie. ‘De lege ruimte’ is een belangrijke inspiratiebron, een vrij gebied om eigen waarden en (schijn-) zekerheden te onderzoeken en bloot te leggen.

Meer over Hans Jeths


www.beeldtshop.nl

Instagram

www.hansjethsstudio.nl

www.hansjeths.nl

Copyright© Jeths Productions, all images + Stories 2012-2021Leveringsvoorwaarden

Deze website maakt gebruik van cookies. Zie onze Privacybeleid voor meer informatie.

OK

Deze website maakt gebruik van cookies om de site te verbeteren en om gedrag te volgen binnen en mogelijk buiten de site. Zie ons Privacybeleid voor meer informatie.