EN

OVER BEELDT

Beeldt zijn digitale fotocollages die worden vergezeld door korte tekstfragmenten of gedichten. Beeld en tekst versterken, ontregelen of verwarren elkaar. In hun verhalen gaan de personages niet alleen in dialoog met elkaar, ze zoeken ook de fotograaf op of de acteur achter hun karakter. Op deze manier komt de toeschouwer in een scène terecht die zich afspeelt in een tussentijd van fictie, droom en realiteit. Deze nodigt uit om deelgenoot te worden van de scène.

Met de combinatie van beeld en tekst onderzoek ik de rollen van toeschouwer, acteur en personage in momenten van de tijd. Door hen te bevragen ontstaan er openingen in het bewustzijn van de kijker. Deze brengen hun vergeten of verloren gewaande verhalen terug, brengen nieuwe tot leven of laten ze van eigenaar wisselen.

Ik werk met foto's uit de natuur en zelfportretten en gebruik foto’s uit oude archieven. Sommige werken zijn opgebouwd uit meerdere lagen. Zo combineer ik portretten met zelfportretten en/of met natuurfoto's. 

Hoofdrollen worden vertolkt door personages aan de rand van de samenleving; kinderen, ouderen, clowns, dwazen, handlangers, troubadours en excentriekelingen. Ook film-, fantasy- en sprookjesfiguren komen regelmatig voorbij. Ze fungeren als sleutelbewaarders of boodschappers van verloren waarden of verborgen kwaliteiten. Hun ruimdenkendheid en waarachtigheid biedt een podium voor verwondering, fantasie en humor. Ze kietelen de lenigheid van de geest en meestal negeren ze de tijd.

Tijdens het creatieve proces doorloop ik verschillende gedaanten en rollen, die van fotograaf, schrijver, acteur, model, personage en toeschouwer. 

Ik speel met fictie, non-fictie en realiteit. Absurditeit, filosofie en humor kenmerken Beeldt. De mogelijkheden en de spanning tussen verschillende werkvelden en werelden vind ik interessant. Verwarring over ondefinieerbaar gedrag laat ruimte voor reflectie en leidt tot vragen en nieuw Beeldt-werk.

Hans Jeths

Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in taal, beeld en in het maken van verhalen. Met Beeldt heb ik een vorm gevonden waarin ik personages, spelers en toeschouwers elkaar laat bevragen in fotografie en korte vertellingen. De ‘fotoperformances’ die ontstaan bieden vensters naar scènes en verhalen die zich afspelen in tussenruimten van fictie, droom en realiteit.


Als maker en acteur combineer ik theater met beeldende kunst, poëzie, fotografie, film en illustratie. Mijn wortels liggen in het fysiek theater. Ik ontwikkel artistieke projecten en produceer kleine theatrale producties. Ik werk zowel alleen, als in samenwerking met anderen. Ik maak vrij werk en werk in opdracht.

Meer over Hans Jeths

Instagram

studio.hansjeths.nl / NL

hansjeths.nl / NL

Beeldt Online Shows

— Intervallen - 22/01 - 19/02/2021

— Tijd Stilt - 18/12 2020 - 15/11/2021

— Evenbeelden - 13/11 - 11/12 2020

— Niemandsland - 9/10 - 6/11 2020

— Lessen in Wachten en Dragen - 4/9 - 2/10 2020

Copyright© Jeths Productions, all images + stories 2012-2021 Leveringsvoorwaarden

Deze website maakt gebruik van cookies. Zie onze Privacybeleid voor meer informatie.

OK

Deze website maakt gebruik van cookies om de site te verbeteren en om gedrag te volgen binnen en mogelijk buiten de site. Zie ons Privacybeleid voor meer informatie.